arrow_drop_up arrow_drop_down
Oefenen voor de topo toets
2 april 2020 

Oefenen voor de topo toets

Oefenen voor de topo topotoets. Vanaf groep 6 leren kinderen meer over Nederland, Europa en de wereld. Ze krijgen een kaart mee om te oefenen en na een poosje  volgt een ‘topo-toets’. Kinderen met een visuele leerstijl kunnen hoog scoren op zo’n toets, maar meestal gaat het mis omdat ze de plaatsnamen niet goed kunnen spellen of onthouden. Veel ouders vragen zich dan ook vaak af:

“Hoe help ik mijn kind op een eenvoudige manier bij het leren van de topotoets?”

In dit blog leg ik je in 5 simpele stappen uit op welke manier je een topo-toets samen kunt voorbereiden om lekker hoog te kunnen scoren.

Stap 1: Alles start met een goede voorbereiding

Zorg ervoor dat je weet wanneer je kind een topo toets heeft zodat je op tijd kunt beginnen met oefenen. Minstens drie dagen van tevoren.
Je kunt ook op school vragen naar de planning van de topo-toetsen zodat je dit thuis op de kalender kunt zetten.

Stap 2: Leren vanuit het grote geheel

Laat foto’s of video’s zien van het land of gebied dat je kind moet leren. Misschien ben je er ooit geweest en heb je mooie verhalen te delen. Kinderen vinden het leuk om meer over een land te weten, ze krijgen er ‘beeld’ bij en leren dan echt iets over een ander land. Je kunt verschillende dingen vertellen of laten zien:

  • De plaats van het land op de wereldkaart of op een wereldbol
  • De cultuur of godsdienst van het land
  • Mooie gebouwen of bijzondere natuurgebieden (bergen, blauwe zee)
  • Wat jij mooi vond of bijzonder vond aan het land of gebied
  • Foto’s of video’s van jezelf of van internet

Stap 3: Het juist schrijven van de woorden zoals plaatsnamen

Een topo-toets bestaat uit 2 delen:

1. Het juist opschrijven van de landen/plaatsnamen/gebergten/natuurgebieden/wateren
2. Het onthouden van de landen/plaatsnamen/gebergten/natuurgebieden/wateren

Pak een wit papier met een zwarte stift of andere donkere kleur stift.
Schrijf in volgorde:

1. landen (of provincies)
2. plaatsnamen
3. gebergten
4. natuurgebieden
5. wateren

Zet voor of achter de landen, plaatsnamen, gebergten, natuurgebieden en wateren een symbool. Bijvoorbeeld bij steden een zwart huisje, bij natuurgebieden een groen boompje en een blauwe waterdruppel bij de wateren. De eerste keer kun jij dit voordoen, maar je kind leert de namen het snelste door zelf de namen over te schrijven. Controleer dan wel even of de spelling klopt.

Stap 4:

Hang de lijst met de namen van de landen/plaatsnamen/gebergten/natuurgebieden/water op in huis. Bijvoorbeeld op de koelkast of op de deur of in het toilet.
Laat je zoon of dochter dagelijks kijken naar de woorden en laat ze ook zelf deze woorden overschrijven of ‘opslaan’ in het hoofd. Je kunt de woorden oefenen door het spellend op te zeggen en als een dictee te oefenen. Je doet dus nog niets met het topografie-kaartje zelf.

Stap 5:

Oefen met het aanwijzen van de landen/plaatsnamen/gebergten/natuurgebieden/wateren. Bij online programma’s heb je soms de mogelijkheid om eerst woorden te ‘slepen’. Ga daarna pas oefenen met schrijven van de plaatsnamen terwijl jij het aanwijst op de kaart.

Bedenk leuke, grappige ezelsbruggetjes bij moeilijke plaatsnamen/gebergten/natuurgebieden/wateren. Teken bijvoorbeeld een hamburger bij de plaats Hamburg.

 

Succes met oefenen!

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen