arrow_drop_up arrow_drop_down
Online gezinscoach

Ina Terra

Achtergrond Beelddenkwinkel

Na tien jaar gewerkt te hebben in de kinder- en jeugdpsychiatrie (o.a. als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en ouderbegeleider) startte ik in 2013 mijn eigen praktijk. Mijn ervaring was dat praktische hulp voor gezinnen pas na een lang voortraject van diagnostiek en gesprekken op gang kwam. En dan nog was de hulp vaak lang niet concreet genoeg voor kinderen en ouders. Ik leerde gaandeweg dat oplossingen vaak op een ander vlak liggen dan waar de problemen zich manifesteren.


Er is een grote groep kinderen en jongeren die niet begrepen wordt. Ze denken, leren en gedragen zich ‘anders’. Ze laten probleemgedrag zien, reageren overgevoelig, zijn somber of ontwikkelen leerproblemen. Wat is de onderliggende oorzaak van dit gedrag en wat heeft dit kind nodig? Deze vragen zijn altijd leidend geweest in mijn onderzoek naar de ware oorzaak van problemen.


Mijn visie op problematiek van kinderen is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Waar ik opgeleid werd in diagnoses en me vasthield aan protocollen is er een wereld voor mij opengegaan toen ik me ging verdiepen in hooggevoeligheid, beelddenken, ons hartbrein en de werking van onze hersenen.


Ik ontdekte dat ons onderwijssysteem gebaseerd is op het werken en denken vanuit onze linker hersenhelft waarbij er weinig tot geen aandacht is voor het denken en leren vanuit ons hart en rechter hersenhelft. Het schoolsysteem bestaat uit 'programma's' en leerlijnen die gevolgd moeten worden. Zowel kinderen als leerkrachten hebben daardoor weinig speelruimte meer en lopen daardoor vast. Het zijn dus niet alleen creatieve, beelddenkende kinderen die moeite hebben om zich staande te houden in deze structuur! 


Samenwerken met kinderen

Na de stap uit de kinder- en jeugdpsychiatrie begon ik een unieke samenwerking met kinderen die ik begeleidde in mijn praktijk. Samen bedachten we actieve en beeldende (simpele) manieren om te leren klokkijken en rekenen. We testten allerlei materialen, ontwierpen een eigen klok en  bedachten een handige manier om tafels en deeltafels te onthouden. Uit deze samenwerking onstond in 2018 De Beelddenkwinkel. Een webshop voor en door kinderen die op een andere manier willen leren. De visuele leermiddelen worden geleverd met een duidelijke handleiding en zijn ontwikkeld voor thuis, op school of in je praktijk. 

Opleiding & Cursus

HBO-Verpleegkunde

Parent Management Training Oregon (pmto.nl)

Post-HBO Sociaal psychiatrisch verpleegkundige

HBO Kindercoaching

Ik leer anders (ikleeranders.nl)

Ik leer leren (ikleerleren.nl)

Bal-a-vis-x® (bal-a-vis-x.com)